I begynnelsen var ordet

”Någon måste ha förtalat Josef. K., ty utan att ha gjort något ont häktades han en morgon.”
”Processen” av Franz Kafka

Hur betydelsefull är öppningsfrasen i en roman? Hur viktiga är de första sidorna, det första kapitlet? Hur viktig är begynnelsen?

För mig är det något av ett misslyckande att lägga en bok åt sidan, utan att ha läst den färdigt, på grund av att den är för tråkig, trög eller ointressant. Ett hemskt slöseri av tid i en värld full av spännande böcker som jag kunde läst istället. Lyckligtvis händer det inte särskilt ofta och sällan för att inledningen inte fängslar mig.

Det är sällan jag ens minns hur böcker börjar. Är det någon specifik del som jag minns så är det snarare slutet, hur väl författarens lyckas knyta samman sitt romanbygge och vilka tankar de sista sidorna väcker. Samtidigt går det inte förneka hantverksskickligheten bakom inledningsfrasen i ”Processen”.

Hur viktig är början på en bok för er?

3 comments

  1. En medioker inledning är inte särskilt viktig, men en bra kan verkligen höja min upplevelse markant. Det är intressant för för min del känns det verkligen som en win-win-situation. Jag har ännu inte kommit till en bok där jag tänkt ”fy vilken kass inledning”, men i flera fall (däribland Processen) tänkt att det var en fruktansvärt bra början. Min favorit är fortfarande Hundra år av ensamhet (min recension): ”Många år senare, inför exekutionspatrullen, skulle överste Aureliano Buendía påminna sig den avlägsna eftermiddag då hans far tog honom med för att visa honom isen.”

  2. Kul att du tog just Processen som exempel, för från den minns jag mest slutet: ”– Som en hund! sade han, det var som om skammen skulle överleva honom.” Annars håller jag med om att början är viktig. ”Jag hade mötet mellan en spegel och en encyklopedi att tacka för upptäckten av Tlön”, ”likt alla i Babylon har jag varit prokonsul, likt alla har jag varit slav” (ett par Borgesexempel fritt ur minnet, och med bara små felaktigheter ser jag nu när jag kontrollerar det). Eller som i Lars Gustafssons Tennisspelarna: ”Ja. Det var en lycklig tid. Så här långt efteråt ser jag alldeles tydligt att den var lycklig.” Samt inledningen till Patriarkens höst som jag tycker var alldeles mästerlig, men det får vänta till min artikel om den boken som jag lägger upp i morgon.

  3. Mike,Since each bank will only allow you to personally guteanare the line of credit for one company at their bank, what is the benefit to opening more than one company?Cashman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>