Lars Gustafsson – Familjefesten

Först känner jag mig besviken. De inledande sidorna av Lars Gustafssons roman Familjefesten (1975) är fulla av en slags oprecis prosa, meningar konstruerade omständligt på ett meningslöst sätt; en berättarröst som jag helt enkelt inte trivs alls med. Det behöver inte vara fel, intalar jag mig. En författare kan ju välja att anpassa sin stil efter vem som berättar. Åtminstone vissa författare. Men så kommer några karaktäristiska radbrytningar, omkvädet ”Vi börjar om igen. Vi ger oss inte” (återkommande genom Sprickorna i muren-sviten) och annat som gör att jag tydligt hör Gustafssons röst, och så känner jag mig hemma igen.

Huvudpersonen, berättaren är ett as, givetvis. Inte nödvändigtvis på grund av otroheten så mycket som på grund av hans allmänt obehagliga kvinnosyn. Kanske kunde det ha framkommit lite tydligare; jag har åtminstone bitvis lite för enkelt att tycka rätt bra om Troäng, att han är en man som gör sitt jobb. (För övrigt hänvisar jag till Andreas text om romanen för mer om handling och sådant.)

Jag gillar det här att så mycket viktigt sägs först i slutet av romanen, lite som i Klas Östergrens roman Fantomerna. I det här fallet är det barndomen, ungdomsåren, allt viktigt som hände då.

En del hyfsat långa stycken är satta enbart med versaler; det rör sig bland annat om Troängs dagdrömmar om att föra befäl på en ubåt. I annat sammanhang, när det gäller motsvarande bruk i Sigismund (där det är mindre vanligt förekommande, det medges), har Gustafsson hävdat att det ska föra tankarna till kommandorader ur datorprogram. Hur som helst är det svårläst och irriterande. Kapitäler hade varit så mycket mer skonsamt mot ögonen (man tappar ju datorkopplingen då, men den är knappast relevant i Familjefesten i alla fall) och jag betvivlar att sådana var otillgängliga för det tidiga sjuttiotalets sättare.

Men, som helhet: roliga episoder, ett par ramhandlingar, trevligt. Påtagligt trevligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>