Lars Gustafsson – Sigismund

Lars Gustafssons roman Sigismund (1976), den fjärde i Sprickorna i muren (även om den skrev som nummer tre), är en märklig bok: lojt självbiografisk, hyggligt metafiktiv, full av bisarra infall och historier och utan någon egentlig intrig. Berättaren tycker sig på något sätt vara utbytt mot kung Sigismund III av Polen och tillbringa sina dagar i en kalkstenssarkofag i Krakow; den klåpare som skriver hans böcker är en dubbelgångare, en ersättare. En målarinna beger sig på en studieresa i helvetet för att veta om hon vill sälja sin själ. Berättaren kommenterar hur han skriver just den här boken, hur han nästan ger upp, och hur han plötsligt inser att han är liberal (ett helt bisarrt kapitel, små korta stycken interfolierade med ”LOVE ME, I AM A LIBERAL!” och lite andra saker i versaler). Det hänvisas till tidigare böcker i serien på några ställen. En liten märklig science fiction-berättelse skildrar hur Andromedagalaxens femtonde flotta fastnar i en loop på grund av en signal som sänds ut från Sigismunds sarkofag på sextonhundratalet. Och så vidare.

Jag känner på mig att det är något jag inte riktigt begriper med den här romanen. Den är förstås inte dålig, jag tycker mycket om även de här av Gustafssons mer fragmentariska texter, men jag blir inte riktigt klok på vad meningen är med det hela. För en sådan finns säkert, på något sätt.

One comment

  1. För några veckor sedan besökte jag ett av våra lokala bibliotek och där fann jag en pocketversion av ”Yllet” (från 1980 eller däromkring) som marknadsförde filmen ”Sprickorna i muren”. Jag misstänker att det inte var just ”Sigismund” som filmatiserades… :)

    För övrigt är det ganska häftigt att Lars Gustafsson lyckas få även de mest märkliga formexperiment publicerade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>