Lars Gustafsson – Familjefesten

”Familjefesten” är den tredje delen i sviten ”Sprickorna i muren” och handlar om hur den föredetta generaldirektören Lars Troängs uppgång och fall. Det börjar på ett släktkalas, strax efter att han avgått och han återberättar själv för läsaren och en 17-årig tjej de händelser som ligger bakom hans karriärs abrupta slut.

Troäng befordras överraskande generaldirektör för det topphemliga KSM, som sysslar med olika former av katastrofberedskap och hantering. Tillsammans med en biologiprofessor, börjar han nysta i en mystisk sjukdom som har drabbat ett antal människor i norra Sverige. Nu utvecklas det sakta till en hyfsat spännande thriller. Något är uppenbart på tok och man börjar avråda Troäng ifrån att snoka vidare. Men just när det börjar bli spännande, slutar det i antiklimax;  Troäng sammanfattar själv raskt hur man försöker tysta ner honom och hur han tvingas bort när han försöker gå ut i media och varna allmänheten. Sedan får han knulla lite med den imponerade, men ytterst vagt beskrivna 17-åringen, trots att han är 20 år äldre, har familj och är på festen tillsammans med sin hustru. Det slutar med att gästerna blir störda av att en berusad bilhandlare förstör värdens växthus. Troäng går honom till mötes med en gärsgårdsstör i näven och vi anar att någon form av uppgörelse är på gång.

Jag kan inte riktigt förstå vad Lars Gustafsson är ute efter med den här boken, för jag anar ändå att han har någon form av underliggande budskap. Handlar det om att beskriva socialdemokratins maktfullkomlighet, tycker jag att han misslyckas. Om avsikten är att skriva en spännande thriller, misslyckas han också. Varför slutar det som det gör? Ska den berusade bilhandlaren symbolisera något?

Sedan är jag lite missnöjd med vissa av personporträtten. Troäng är den självklara huvudpersonen; andra verkar se honom som en ganska sympatisk person, även om han framstå som ganska självupptagen och känslokall. Han är ändå betydligt mer levande än andra bifigurer. Oftast skildras männen mer nyanserat, även om det bara handlar om excentriska släktingar eller gamla bekanta. Kvinnorna i hans närhet däremot. Troängs hustru är ett anonymt spöke, utan drag eller personlighet. Den 17-åriga gymnasisten framställs som ovanligt intelligent, vilket verkar betyda att hon blir attraherad av den betydligt äldre Troäng.

Gustafsson är en duktig författare och rent språkligt är ”Familjefesten” en bra bok. Men jag efterlyser en mer sammanhängande handling.

2 comments

  1. Jag läste Familjefesten för någon vecka sedan och mina tankar tänker jag ägna en separat artikel här. Men jag kan säga att jag inte delar ditt intryck av boken. Här finns rätt mycket handling, tycker jag. Tillräckligt. Personporträtten är förstås en annan sak.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>